

FOURTH GLOBAL PARTNERSHIP FOR FINANCIAL INCLUSION MEETING

14 – 16 September 2023

Mumbai, India

वर्युधेव कुदुम्बकम्

ONE EARTH • ONE FAMILY • ONE FUTURE





Thursday, 14 September 2023

Venue: Grand Hyatt, Mumbai

Time	Tonic	Duration
(UTC + 05:30)	Торіс	Duration
08:00 – 12:00	Registration and Study Visits*	240 Minutes
12:00 – 13:15	Lunch**	
13:15 – 13:20	Welcome Remarks by Mr. Chanchal Chand Sarkar, Economic Advisor, DEA, Ministry of Finance, India	05 Minutes
13:20 – 13:25	Welcome Remarks by Ms. Magda Bianco, GPFI Co-Chair	05 Minutes
13:25 – 13:50	Address by Mr. Mohamed Gouled, VP, Global Industries, IFC	08 Minutes
	Address by Mr. T. Rabi Sankar, Deputy Governor, RBI	08 Minutes
	Address by Mr. Ajay Seth, Secretary, DEA, Ministry of Finance, India	08 Minutes
13:50 – 13:55	Vote of Thanks by Ms. Nisha Nambiar, Chief General Manager, RBI	05 Minutes
13:55 – 14:00	Group Photo	05 Minutes
14:00 – 14:35	Showcase of ONDC and Proxtera Linkage	35 Minutes
14:35 – 15:15	Panel Discussion 1: "Energizing MSMEs for Higher Economic Growth through Digital Public Infrastructure" (08 Minutes per Panelists)	
	 Moderator: Mr. Matthew Gamser, CEO, SMEFF Panelists Mr. Sivasubramanian Ramann, Chairman & Managing Director, SIDBI Mr. Ashwini Kumar Tewari, Managing Director, SBI Mr. B G Mahesh, Co-Founder & CEO, Sahamati Mr. Michael Jongeneel, CEO, FMO Ms. Jane Prokop, Executive Vice President, Small and Medium Enterprises, Mastercard 	40 Minutes
15:15 – 15:30	Q & A Session	15 Minutes
15:30 - 15:45	Presentation by Ms. Ghada Teima (IFC) on G20 Report on innovative financial products and services beyond credits.	15 Minutes





15:45 - 16:00	Presentation on G20 Policy Recommendations for Advancing Financial Inclusion and Productivity Gains through Digital Public Infrastructure by Ms. Nilima Ramteke, Senior Financial Sector Specialist, World Bank.	15 Minutes
16:00 – 16:10	Address by Dr. Arjun Kumar Karki, Global Coordinator-LDC Watch and Former Ambassador of Nepal to USA	10 Minutes
16:10 – 16:15	Session Closing Remarks by Mr. Chanchal Chand Sarkar, Economic Advisor, DEA, Ministry of Finance, India.	05 Minutes
16:15 – 16:45	Break	10 Minutes
16:45 - 17:55	Panel discussion 2: Credit Guarantees and SME ecosystems.	
	 Moderator: Ms. Nagla Bahr, MD, CGC Egypt Panelists Ms. Katrin Sturm, Secretary General, AECM Mr. Sandeep Varma, CEO, CGTSME Mr. Homam Hashem, CEO, Kafalah Wooinn Park, Deputy Director, KODIT 	70 Minutes
17:55 – 18:00	Closing Remarks by SME Finance Forum	05 Minutes
18:00 – 18:10	Closing Remarks by Ms. Nisha Nambiar, Chief General Manager, RBI	10 Minutes
19:00 Onwards	Welcome Dinner (at ITC Maratha)	

*Organised by SMEFF

**Hosted by SMEFF





Friday, 15 September 2023

Venue: Jio World Centre, Mumbai

Time	Tonia	Duration	
(UTC + 05:30)	Торіс	Duration	
10:30 – 11:00	Registration at the Event Venue	30 Minutes	
11:00 – 11:20	Inaugural Session		
	Welcome Address by India Presidency	05 Minutes	
	Introductory Remarks by Co-Chair	05 Minutes	
	Presentation on the Key-takeaways from Symposium held on "Energizing MSMEs for higher economic growth through Digital Public Infrastructure".	10 Minutes	
11:20 – 12:05	Session I: Digital Financial Inclusion		
	Chair: Co-Chair Lead Discussants: World Bank, IFAD, BTCA		
	Presentation on HLPs (Better Than Cash Alliance)	10 Minutes	
	Presentation on the progress of Second Update of National Remittance Plans and case study on the impact of digital remittances in reducing the cost of remittances (WB and IFAD).	10 Minutes	
	Roundtable Discussion	25 Minutes	
12:05 - 12:35	Tea/Coffee Break		
12:35 – 13:05	Chair: India Presidency Lead Discussants: UNDP, World Bank		
	Presentation on "The Human and Economic Impact of Digital Public Infrastructure" by Ms. Keyzom Ngodup Massally, Head of Digital Programming, United Nations Development Programme (UNDP)	15 Minutes	
	Presentation on We-fi Code Initiative by Ms. Wendy Teleki, Head, We-Fi Secretariat	15 Minutes	
13:05 – 13:15	Closing Remarks	10 Minutes	
	Lead Discussants: Co-Chairs, India Presidency		
13:15 – 14:15	Lunch		
19:00 Onwards	Ratri Bhoj Par Samvaad (Conversation over Dinner) & Cultura	l Event (at	





Saturday, 16 September 2023

Venue: Jio World Centre, Mumbai

Time	Торіс	Duration
(UTC + 05:30)		rastructure:
Symposium on Advancing Financial Inclusion through Digital Public Infrastructure: Empowering Consumers through Digital and Financial Literacy and Consumer Protection		
10:30 - 10:35	Opening Remarks by Mr. Chanchal Chand Sarkar,	05 Minutes
	Economic Advisor, DEA, Ministry of Finance, India	
10:35 – 10:45	Address by Mr. Shaji K V, Chairman, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)	10 Minutes
10:45 – 10:55	Address by Dr. V. Anantha Nageswaran, Chief Economic Adviser, Ministry of Finance, India	10 Minutes
10:55 – 11:05	Address by Mr. Harsh Vardhan Shringla, Chief Coordinator (G20), India	10 Minutes
11:05 – 11:10	Vote of Thanks by RBI	05 Minutes
11:10 – 11:30	Tea/Coffee Break	
11:30 – 11:45	Opening Presentation by Ms. Francesca Brown, Global Director of Policy & Advocacy, Women's World Banking (WWB)	15 Minutes
	Financial Literacy and Consumer Protection: The Role Public Infrastructure" (08 Minutes per Panelist Moderator: Ms. Francesca Brown, Global Director of	-
	Policy & Advocacy, Women's World Banking (WWB) Panelists	
	 Ms. Anupam Sonal, Chief General Manager, Reserve Bank of India Ms. Magda Bianco, Co-Chair, GPFI 	
	 Ms. Flore-Anne Messy, Deputy Director, OECD Directorate for Financial and Enterprise Affairs and Executive Secretary of the OECD International Network on Financial Education (INFE) Mr. Rahul Matthan, Partner, Trilegal Ms. Prerna Saxena, Head of Asia-Pacific, Better 	
	Than Cash Alliance	
12:25 – 12:40	Q & A Session	15 minutes
12:40 - 12:45	Closing Remarks by Mr. Chanchal Chand Sarkar, Economic Advisor, DEA, Ministry of Finance, India	05 Minutes
12:45 – 14:00	Lunch	





GPFI Plenary		
14:00 - 14:30	Session II: SME Finance	
	Chair: Co-Chair Lead Discussants: IFC	
	Presentation on the final draft of the report on SME best practices and innovative instruments to overcome common constraints in SME financing (IFC)	10 Minutes
	Roundtable Discussion	20 Minutes
14:30 - 15:00	Remarks by Incoming G20 Presidency Brazil.	30 Minutes
15:00 - 15:15	Closing Remarks	15 Minutes
	Lead Discussants: Co-Chair, India Presidency	
16:00 Onwards	Local Excursion	





Session-wise Intervention Timelines

Sessions	Duration		
Session I: Digital Financial Inclusion			
GPFI Member Countries	Maximum 3 minutes each		
Implementing Partners	Maximum 2 minutes each		
Affiliated Partners would be given the floor on request	Maximum 2 minutes each		
Session II: SME Finance			
GPFI Member Countries	Maximum 3 minutes each		
Implementing Partners	Maximum 2 minutes each		
Affiliated Partners would be given the floor on request	Maximum 2 minutes each		